BIAŁE SZPARAGI. Trwa sezon na szparagi. Mimo że szparagi są bardzo zdrowe, to odpowiednie ich przyrządzenie może sprawiać trudności. Dlatego przygotowaliśmy dla Was garść porad dotyczących tego, jak odpowiednio przyrządzić szparagi. Informacje dotyczące przyrządzania szparagów znajdziecie w opisach pod zdjęciami, a w treści przepis na krem z białych szparagów.

Krem z białych szparagów. Przepis



Składniki
szparagi białe 1 kg
cebula biała 100 g
masło 100 g
śmietana kremówka 36% 250 ml
wino białe wytrawne 100 ml
sól, cukier

Przygotowanie:

Szparagi bardzo dokładnie obieramy (skórka jest bardzo gorzka i twarda) i kroimy na plasterki, zostawiamy osobno główki szparagów o długości ok 2-3 cm.W garnku podsmażamy na maśle białą cebulę (100 g cebuli na 1kg szparagów), a następnie dorzucamy do niej pokrojone szparagi (bez główek!) i także podsmażamy.

Dodajemy białe wytrawne wino (jeżeli nie chcemy używać wina, to pod koniec gotowania dodajemy odrobinę soku z cytryny) i dusimy ok. 5 minut. Następnie zalewamy wszystko wodą lub bulionem (warzywnym lub drobiowym), dusimy do miękkości szparagów, dodajemy śmietanę kremówkę, doprawiamy solą i cukrem, a na koniec miksujemy na gładki krem.

Główki szparagów, które nam zostały blanszujemy we wrzącej wodzie 2 minuty, a potem hartujemy w zimnej, najlepiej z dodatkiem lodu. Do talerza wlewamy zupę i dodajemy główki szparagów. Opcjonalnie dodajemy także oliwę ziołową, słonecznik lub migdały.

Przepisem na krem z białych szparagów podzielił się z nami Krzysztof Obliński, szef kuchni restauracji Spichlerz na Zamku Topacz


Wiadomości

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w Polityce Prywatności. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!