Eryk Rewers z Pleszewa wśród najlepszych kucharzy w Polsce!
W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu odbyła się VIII edycja Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego pod patronatem Krajowej Rady Gastronomii i Cateringu. Organizatorami są: Wielkopolska Izba Rzemieślnicza, Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy oraz Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.
O tytuł najlepszego walczyło w tym roku 11 uczniów kształcących się w zawodzie kucharz. Reprezentowali oni 6 szkół z województwa lubelskiego, podlaskiego, zachodniopomorskiego oraz wielkopolskiego. Wśród uczestników był Eryk Rerwes, uczeń Zespołu Szkół Usługowo-Gospodarczych w Pleszewie. Uczestnicy Turnieju mieli możliwość sprawdzić swoją wiedzę teoretyczną i umiejętności praktyczne oraz zaprezentować swój talent podczas przygotowywania potrawy konkursowej z wykorzystaniem wieprzowiny i jej przetworów.
- Rywalizację rozpoczął quiz obejmujący wiedzę ogólną z zakresu przygotowania i wydawana dań. Po nim młodzież odpowiadała na pytania quizowe z charakterystyki towaroznawczej mięsa zwierząt rzeźnych, jego składu chemicznego i wartości odżywczej, obróbki wstępnej i cieplnej oraz znajomości potraw z jego wykorzystaniem. Kolejnym etapem były trzy zadania praktyczne, w ramach których uczniowie rozróżniali różne rodzaje produktów spożywczych, które ufundowała forma Selgros Cash&Carry. W ostatnim etapie Turnieju uczestnicy wykonywali według opracowanej przez siebie receptury potrawy konkursowe, w których królowała wieprzowina i jej przetwory - informują organizatorzy Turnieju z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego.
Eryk Rewers z Zespołu Szkół Usługowo-Gospodarczych w Pleszewie na danie konkursowe przygotował faszerowaną polędwiczka wieprzowa w szynce parmeńskiej z sosem na bazie ogonów wieprzowych w asyście a la kaszanki na chrupko z nutą wiśni, czym podbił podniebienia jury. Po zsumowaniu punktów okazało się, że młody kucharz z Pleszewa zajął drugie miejsce w kraju! Warto dodać, że Eryk odbywa praktykę w Peryferia Gizałki pod czujnym okiem Elżbiety Majdeckiej.
- Jednocześnie pragniemy gorąco podziękować szefowi kuchni Marcinowi Wygralakowi, właścicielowi Restauracji Restauracja Frascati by Marcin Wygralak za specjalistyczne przygotowanie naszego ucznia, świetna robota jak zawsze dziękujemy! - podkreślają przedstawiciele Zespołu Szkół Usługowo-Gospodarczych w Pleszewie.
W skład jury oceniającego uczestników Turnieju zasiedli: przewodniczący: Wojciech Wojtkowiak, wiceprzewodniczący: Andrzej Gołąbek oraz członkowie jury: gość specjalny – Tomasz Jakubiak oraz Grzegorz Gajda, Marcin Stelmaszyk, Karolina Mikołajczyk – Nieckarz i Sabina Guz.
Laureaci Ogólnopolskiego Konkursu na najlepszego ucznia w zawodzie kucharz:
- • I miejsce: Franciszek Wachowiak z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu,
- • II miejsce: Eryk Rewers z Zespołu Szkół Usługowo-Gospodarczych w Pleszewie oraz Jakub Sękowski z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu,
- • III miejsce: Bartosz Sokołowski z Zespołu Szkół nr 2 im. Bolesława III Krzywoustego w Kołobrzegu.
Zdobywcy pierwszych sześciu miejsc, którzy odbywają praktyki w zakładach zrzeszonych w Izbie Rzemieślniczej, podczas uroczystego zakończenia Turnieju, które odbyło się w Wielkopolskiej Izbie Rzemieślniczej, otrzymali zaświadczenia upoważniające do zwolnienia z części praktycznej egzaminu czeladniczego.
Natomiast laureaci i finaliści Turnieju, którzy otrzymali minimum 50% punktów, a podlegają pod Okręgową Komisję Egzaminacyjną, otrzymali zaświadczenia zwalniające z części pisemnej egzaminu zawodowego.
- Tragiczny finał wypadku w Prokopowie. Nie żyje 25-letni motocyklista
- Od 20 lat pisze własną bajkę! Elżbieta Grzemska z tytułem Mecenasa Kultury
- Pleszew znów pionierem! Takiej aplikacji dla przedsiębiorców nie ma nigdzie indziej!
- Koniec walk pod blokami? Na pleszewskim osiedlu powstaną nowe miejsca parkingowe
Polub nas na FB
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Zasady głosowania w wyborach europejskich 9 czerwca
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?