MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Chleb na zakwasie brzmi pysznie. Zakwas to nic innego jak...
fot. pixabay.com/Alexas_Fotos/zdjęcie ilustracyjne

Drogi chleb? Taniej na razie nie będzie. Nie czekaj, zacznij piec go sam! Oto proste domowe sposoby na chrupiące pieczywo

Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie brzmi pysznie. Zakwas to nic innego jak połączenie mąki z wodą. Wiele gospodyń ma go przygotowanego wcześniej w domu i używa jako bazy do szybkiego wyczarowania chlebka dla całej rodziny. Mając aktywny zaczyn zakwasu wystarczy dodać wody, mąki, soli i ziaren (wg gustu). Niecałą szklankę zakwasu należy połączyć z 400 ml ciepłej wody i 600 g mąki pszennej. Można dodać szczyptę soli i wybrane ziarna, jeśli ktoś chce uzyskać chleb z dodatkami. Wyrobione ciasto należy zostawić pod przykryciem aż wyrośnie. Niektórzy są zwolennikami dodatkowego przetrzymania ciasta w lodówce, np. na noc i pieczenia rano, niektórzy od razu wkładają wyrośnięty bochen do pieca. Czas pieczenia to ok. pół godziny pod przykrywką przy ok. 240 stopniach Celsjusza.

Zobacz również

Zaginął Jerzy Krzanowski, współwłaściciel Nowego Stylu

Zaginął Jerzy Krzanowski, współwłaściciel Nowego Stylu

Jarosław Kaczyński w Chełmie. To był typowy wiec wyborczy

Jarosław Kaczyński w Chełmie. To był typowy wiec wyborczy

Polecamy

Inauguracja koncertów organowych w kościele św. Elżbiety we Wrocławiu

Inauguracja koncertów organowych w kościele św. Elżbiety we Wrocławiu

Nowe kierunki studiów w rekrutacji 2024/2025. Niektóre zaskakują

Nowe kierunki studiów w rekrutacji 2024/2025. Niektóre zaskakują

Widzisz u siebie takie zmiany na skórze? To ryzyko rozwoju złośliwego czerniaka

Widzisz u siebie takie zmiany na skórze? To ryzyko rozwoju złośliwego czerniaka