MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Najpopularniejszą pikantną przyprawą – i najostrzejszą – są...
fot. Cebolla4/Getty Images

Ostre, czyli zdrowe. Przed chorobami chronią nie tylko papryczki chili. Zobacz, jakie korzyści daje jedzenie pikantnych przypraw

Ostre przyprawy na zdrowie – chili

Najpopularniejszą pikantną przyprawą – i najostrzejszą – są papryczki chili. Mają niezliczone odmiany o różnym nasileniu smaku, który pochodzi od kapsaicyny. Dobrze znane jest jej działanie przeciwbólowe. Po chwilowym nasileniu bólu powoduje odczulenie i dezaktywację neuronów czuciowych. Dostarczana regularnie (np. miejscowo na skórę przy bólach mięśni czy stawów albo wewnętrznie przy zespole jelita drażliwego) powoduje „wyłączenie” bólu z jednoczesnym działaniem przeciwzapalnym, które redukuje jego przyczyny. Sprawdzono ją także w neuralgii półpaścowej i cukrzycowe. Kapsaicyna jest też korzystna dla układu krążenia i nerwowego, gdzie pomaga ograniczać zmiany neurodegeneracyjne.

Zobacz również

Zlot skuterów Osa w Lesznie. Kilkadziesiąt pastelowych maszych z całej Polski

Zlot skuterów Osa w Lesznie. Kilkadziesiąt pastelowych maszych z całej Polski

IV Kurdeszowy Rajd Samochodowy z przystankiem w Kiszkowie

IV Kurdeszowy Rajd Samochodowy z przystankiem w Kiszkowie

Polecamy

Chcesz się odstresować podczas wakacji? Lepiej unikaj podróży z tych lotnisk

Chcesz się odstresować podczas wakacji? Lepiej unikaj podróży z tych lotnisk

60 tys. uczniów przeszkolonych z ewakuacji i pierwszej pomocy

60 tys. uczniów przeszkolonych z ewakuacji i pierwszej pomocy

Zupa owocowa jak u babci. Dodaj jeden składnik, a będzie pyszna jak deser

Zupa owocowa jak u babci. Dodaj jeden składnik, a będzie pyszna jak deser